Autó felkészítése télre

Megosztás

Bár idén kissé későnek tűnik, garantáltan eljön a tél, és minden autósnak fel kell készülnie rá. Ezért ajánlatos az átmeneti időjárást kihasználni az autó télre való felkészítésére. Vannak alapvető intézkedések, és vannak olyanok, amelyekre sokan nem is gondolnak. Ebben a cikkben mindent megpróbálunk lefedni az alapoktól kezdve az emelt szintű felkészülésig.

1. Kezdjük az alapokkal: mit kell tudni a gumiabroncsokról?

A tél beköszöntével a közutak is veszélyesebbé válnak, mivel a 3 °C körüli hőmérséklet, a sár, a hó és a vékony eső nagyon megnehezíti a sofőrök dolgát. Megfelelő felkészüléssel azonban elkerülhetők a balesetek.

Az első nagyon fontos dolog, hogy a nyári gumikat télire cseréljük. Noha Magyarországon nincs jogi kötelezettség az évszakoktól függő gumi használatára, az Ön érdeke, hogy ezt megtegye.

A téli gumi futófelületének anyaga és profilja ugyanis megfelel a téli útviszonyoknak. Ez alatt a bordák kialakítását és a hideg aszfalton való tapadást támogató lamellák számát értjük, legyen az száraz vagy nedves, iszapos, esetleg hóval borított.

A téli gumiabroncs hideg időben is puha és rugalmas marad, így megtartja tapadását, szemben a 7 °C-on felkeményedő nyári gumikkal.

Tehát már októberben be kell szerelnie a téli gumikat autójába. Novemberben a nyári gumiabroncsok használatát kifejezetten nem javasoljuk.

A gumiabroncsok cseréje azonban nem elég, érdemes legalább 2 hetente ellenőrizni az állapotukat. Egy egyszerű digitális nyomásmérővel ellenőrizheti a gumiabroncsok nyomását, és arra is ügyelnie kell, hogy a téli gumiabroncsok minimális bordamélysége 4 milliméter legyen.

2. A hideg ellenállása: fagyálló hűtőfolyadék

Lehet, hogy furcsán hangzik, de autóját nemcsak nyáron, de télen is hűteni kell, mert maga a motor akkor melegszik fel.

téli fagyálló hűtőfolyadék

Van viszont egy másik oka is arra, hogy télen jobban kell ügyelni a hűtőfolyadékra: ez a hűtőközeg fagyáspontja. Ha ez nem elég alacsony, a hidegben megfagyó folyadék megtörheti a hűtőt, vagy a fagyálló anyagot kiszoríthatja a motorból. Az esetlegesen kialakuló jegesedés idővel károsíthatja a motort.

Ezért a tél beállta előtt célszerű refraktométerrel megmérni a hűtőfolyadék fagyáspontját. A határ mínusz 30 °C, amely felett a hűtőfolyadékot ki kell cserélni.

3. Jól látni az úton: ablaktörlők és téli szélvédőmosó folyadék

Bár a hibák, vízkő és egyéb szennyeződések miatt érdemes speciális szélvédőmosó folyadékot használni nyáron is, de télen ezt nem lehet elkerülni. Ezenkívül meg kell győződnie arról, hogy a folyadék fagyálló.

Javasoljuk, hogy a téli fagyok megjelenése előtt cselekedjen, mivel a szélvédőmosó folyadék megfagyása károsíthatja az alátét szivattyúját vagy a tartályt is.

Ezenkívül ellenőrizze az ablaktörlő lapátok állapotát, és ha szükséges, cserélje ki őket, ha a lapátok kopottak vagy eltörtek. Ügyeljen arra is, hogy ne a szélvédő ablaktörlőjével próbálja letörölni a szélvédőre fagyott jeget, hanem inkább próbálja az ablakfűtéssel leolvasztani.

4. Néhány szó az akkumulátorról

Valószínűleg hallott már egy esetről – vagy ami még rosszabb, van ilyen tapasztalata -, hogy az autó nem indul el hidegben. Ennek elkerülése érdekében ellenőrizze az akkumulátor állapotát.

Mire figyeljen?

akkumulátor felkészítése télen

Az akkumulátornak korróziótól mentesnek kell lennie, pl. kontakt spray-vel történő permetezéssel vagy a pólusok glicerinnel történő kenésével. Az is jó ötlet, hogy az akkumulátor teljesítményét autószerelő mérje meg, mivel a hideg évszakban a teljesítmény akár a felére is csökkenhet.

Fontos az is, hogy télen általában több áramfogyasztót használunk, mint nyáron. Ezért ne hagyja véletlenül bekapcsolva a fényt az álló kocsin.

5. Mi a helyzet a fékekkel?

Vitathatatlan, hogy a fékek állapota létfontosságú – télen és nyáron egyaránt. A legjobb ellenőrizni a fékbetéteket, a féktárcsákat és a dobokat az évszak minden változásakor, valamint a megfelelő fékfolyadék szintet.

6. Nem felejtette el a motorolajat?

Rendszeresen ellenőrizze az autó olajszintjét. A szervizfüzet megmondja, milyen gyakran kell cserélni az olajat. Ez nemcsak a megtett kilométerektől, hanem az eltelt időtől is függ.

7. Fényszórók, lámpák

Autó téli felkészítése
2

Természetesen a világító berendezéseket minden nap ellenőrizni kell, de télen különösen fontos, hogy a rövidebb napok miatt működőképesek legyenek. Alapvető, hogy mindent megvilágítson. Ha úgy gondolja, hogy szükség van rá, ellenőrizze a fényszóró beállítását. Természetesen az is fontos, hogy autójának fényszórói, ha nem automatikusan irányulnak, az aktuális terhelésnek megfelelően legyenek beállítva. Az elmúlt 20-30 évben az autókat gyakorlatilag csak elektromos magasságállítással gyártották. A motortérben már nem szükséges csavarhúzóval csavarozni.

8. Pollenszűrő

Az 1990-es években bevezetett utastér pollenszűrő azért hasznos, mert kevesebb port és pollent juttat az utastérbe, ugyanakkor eltömődésével blokkolhatja a szellőzőrendszert. Ha pedig ez utóbbi nem működik megfelelően, akkor a fűtés és a párátlanítás télen nem működik hatékonyan.

A pollenszűrő cseréje évente legalább egyszer javasolt, gyakorlatilag tél előtt, a lehető legjobb párátlanítás érdekében. Ez utóbbi esetében a légkondicionálás használata ajánlott, mivel ez jelentősen felgyorsítja a folyamatot. Javasoljuk, hogy a légkondicionálót mindenképp használja, hogy megakadályozza annak tömítéseinek porózussá válását, illetve a rendszerben lévő gáz felszabadulását. Az eltömődött pollenszűrő elzárhatja a szellőzést, beleértve a párátlanítást is

9. Gumiszőnyeg

A tél előtti felkészülési sorban, amely leginkább az autó technikai előkészítéséről szól, furán hathat egy olyan egyszerű tárgy, mint a gumiszőnyeg, bár az autó számára is fontos szerepet tölt be.

A gumiszőnyeg ugyanis nem teszi lehetővé az autó kárpitjának teljes beázását. Ha ez mégis bekövetkezne, akár a padlólemezeket is nedves környezetben tarthatjuk, belülről megtámadva őket, de a folyamatosan párás levegő nem tesz jót az elektronikának sem.

Ezért elsősorban gumiszőnyeg használatát javasoljuk, hogy a lehető legkevesebb hó és latyak hatoljon be az utastérbe. Ha behatol, öntsük ki, hogy a lehető legkevesebb maradjon bent.

Vegyük figyelembe azt is, hogy ajánlott időnként szellőztetni az autót, mivel az összes nedvesség valamilyen módon behatol. A föld alatti parkoló, bevásárlóközpontok garázsai gyakran nem megfelelőek, mert a levegő ott is párás lehet a kerekek által bevitt sok latyak miatt. Érdemes otthoni garázsban kinyitni az ajtókat néhány órára.

Az autó felkészítése télre nem igényel különösebb szakmai hozzáértést, nem kell tudni autót szerelni. Józan gondolkodással, és némi előrelátással felkészülhetünk akár a hosszabb télre is!

error: Content is protected !!