Külföldön lerobban az autó – mit tegyek?

Megosztás

Ha hosszabb útra megy autóval, ellenőriztesse előzetesen. Keressen továbbá megfelelő segítségnyújtási szolgáltatást, hogy valaki kapcsolatba léphessen Önnel, például ha autója külföldön robban le.

Mi baj történhetne?

Sokan azt gondolják, hogy akár egy-két napra nyugodtan elmehet külföldre autóval, mivel ez egy megbízható márka, amely évek óta szolgálja a családot, és semmi sem történhet.

Az ördög azonban nem alszik, és Murphy törvényei szerint problémák adódhatnak éppen olyankor, amikor nem számítunk rá. Külföldön is problémát okozhat annak felfedezése, hogy kiég egy izzó, vagy például az index nem működik. Európában nemcsak a javítás drágább, mint a forintban történő fizetés, hanem a nyelv és a helyi ismeretek hiánya is problémát okozhat. Nem tudjuk, melyik telefonszámot kell felhívni, hol van a legközelebbi szervizközpont, és ki lehet a helyszínen javítás céljából. És ha az autó nem jó állapotban van, a rendőrség megbüntethet minket, ami plusz terhet róhat ránk.

Probléma az is, ha reggel hazamennénk, de az autó nem indul el. A szállást el kell hagyni, különben fizetni kell egy további napért. De ki tudja, hogy mi lehet a baj az autóval? Lehet, hogy az akkumulátor lemerült, és csak annyit kell tennie, hogy bebikázza. Lehet, hogy ismét ki kell cserélnie. Probléma lehet a motorral? Ebben az esetben az autó karbantartást igényel, és a vontatás sokba kerülhet. Nem is beszélve arról, hogy ki tudja, mennyi ideig tart az autó javítása.

A hibák külföldön is előfordulnak. Ha van pótkerék, cseréljük ki. Ellenkező esetben két újat vásárolhatunk meg, mivel csak párban érdemes cserélni. Külföldön nincs idő aggódni a márkák, a tesztek és az árképzés miatt, mintha otthon lennénk, és a gyors kiszolgálás biztosan kedves lesz nekünk.

autómentés külföldön

Mire kell vigyáznunk autó külföldi lerobbanásakor?

Természetesen nem minden hibát lehet elkerülni, mindig vannak váratlan problémák. Megszabadulhatunk sok problémától, ha odafigyelünk rájuk.

Ellenőrizze a folyadékszinteket, a lámpákat és az indexet, mielőtt elindul. Vigyünk magunkkal tartalék izzókat, szükség esetén cseréljük is őket.

Ha az akkumulátor régi, cserélje ki vagy szervizeltesse egy autószervizben. Az akkumulátor maximálisan 3-4 évig tart, tehát ne induljon hosszabb útra egy régebbi akkumulátorral.

Vegye figyelembe a gumiabroncsok állapotát is. A szakértők szerint a gumiabroncsokat legkésőbb 6-7 évenként cserélni kell kevés használat után is, de sokan 8-10 éves gumiabroncsokat is vezetnek. A gumiabroncsok álló helyzetükben is öregszenek, és balesetveszélyessé válhatnak. A rossz állapotban lévő gumiabroncsok miatt a rendőrök is büntethetnek. Sokkal jobban jár, ha új gumiabroncsot szerez be otthon, mielőtt külföldre utazna.

Okos dolog, ha külföldre megyünk autóval?

Ne menjen hosszú autóútra Casco nélkül! Úgynevezett assistance biztosítást is köthet, hogy bármilyen probléma esetén azonnal felhívhassa a szakembereket, hogy segítséget nyújtsanak: ők majd megmondják, hova kell fordulni, vagy segítséget küldenek. Biztosítják az autó szervizelését és a szükséges csereautót abban az esetben, ha bekövetkezik.

Segélyszolgálat új autóknál

Új autók vagy gyári garanciával rendelkező autók tulajdonosai felsóhajthatnak, mivel minden márka ingyenes segítségnyújtási szolgáltatást kínál, bár márkánként eltérő időtartamra. Ez azt jelenti, hogy ha probléma adódik, és a segítség a lakhelyünkhöz legközelebbi helyről érkezik, segítségért hívhatjuk az importőr magyar nyelvű telefonszámát.

Az ügyfélszolgálat megszervezi az érintett személy mentését: szerelő érkezik a helyszínre, vagy szükség esetén csereautó. Ha a hibát a helyszínen nem lehet orvosolni, az autót a legközelebbi hivatalos szervizbe szállítják. Ha szerencsénk van, akkor sem kell így megszakítanunk a vakációnkat, mivel néhány napra csereautót kérhetünk, vagy a márkától függően akár az utazási és szállásköltségek megtérítését is kérhetjük.

A segélyszolgálat (vagy autó assistance szolgálat) több hétköznapi problémát is fedez. Példa erre az autókulcs elvesztése vagy az akkumulátor lemerülése. Sőt, akkor is segítenek, ha defektet kapunk vagy elfogy az üzemanyag. A pontos feltételek márkánként változnak. Tehát ellenőrizze ezeket mielőtt elindul.

Az otthon vásárolt autókkal kapcsolatos segítségnyújtási szolgáltatás általában csak Európában elérhető. Ha egy fiatal használt autót importált külföldről, akkor érdeklődjön annak az országnak az importőrénél, amelyben eredetileg forgalomba hozták. Az Európában vásárolt autók azonban általában nagyon hasonló feltételeknek vannak kitéve, mint a belföldi autók.

autómentés nyaraláskor

Autómentés, ha lejár a garancia

A jótállás lejártát követően sok márka kiterjesztést kínál a segítségnyújtási szolgáltatásra, de a különféle biztosítók ajánlatai is érdekesek lehetnek. A kettő gyakran találkozik, mert az Europ Assistance kiterjesztési lehetőséget kínál, amely maga is támogatási szolgáltatásokat kínál, autómárkától függetlenül.

Ezért nem követelmény, hogy a jármű szervizelését a garanciaidő lejárta után hivatalos szervizközpontban végezzék. Hiba esetén azonban már nem csak az alkatrészek kopásának költségeivel kell számolnunk. Az Europ Assistance szerződést köt egy 15 évre szóló autóval, mivel az idősebbeknél több a műszaki probléma.

Az éves díj (8 ezer – 20 ezer Ft) attól függ, hogy csak Magyarországon vagy más európai országokban várunk segítséget, és az autó kora szintén nagy mértékben meghatározza a fizetendő összeget. A feltételek nagyon hasonlóak a gyártók kiegészítő szolgáltatásainak feltételeivel. A cél a probléma lehető leggyorsabb, lehetőleg a helyszínen történő kijavítása.

Még megfontolhatja azt a lehetőséget is, hogy csak néhány napra aláírja a szerződést. Ez általában csak a fiatalabb autókra köthető, de számíthatunk a kiterjesztett juttatásokra is, amelyek külföldön is érvényesek. Az ilyen biztosítás a legtöbb biztosítótársaságnál elérhető.

Ha nincs biztosítás, és lerobban külföldön

Mit tegyünk, ha autónk elakad?

1. Próbáljon bejutni egy parkolóba vagy benzinkútra, de ha nem sikerül és a leállósávba kényszerül, akkor ne maradjon az autóban, mert az életveszélyes. Vegyen fel mellényt, és tegye ki a forgalmi akadályt jelző táblát. Figyelem! Nem maradhatunk az autópályán, és az autó nem hagyható ott!

Vannak “hiéna autómentők“, akik ilyenkor megjelennek, mert éppen ilyen autókra vadásznak, és borzasztó áron megkopasztják a szerencsétlen autóst!

2. Ha biztonságba helyezte az autót, vizsgálja meg, hogy mi lehet a probléma: olaj- vagy benzinszivárgás, motor leállás stb. Ha nem tudjuk meghatározni a probléma okát, ne kísérletezzünk, mivel további problémákat okozhatunk autónkban. A mai modern autók nagyon sok javítható elektronikával vannak felszerelve. A sárga angyal segítséget nyújthat külföldön, de tapasztalataim szerint csak a nagyon apró hibákat tudják sok pénzért kijavítani. Sokan tudják és nem akarom, hogy a maga bőrén tanulja meg, hogy a 200-300 euró nem pénz ilyenkor az apróbb javításért.

3. Hívja az autómentőt!

Ma már a legtöbb EU-s országban ugyanannyiért hívhat autómentőt, mintha itthonról telefonálna. A Google térkép ajánl helyi autómentőket, de sok esetben a nyelvi problémák miatt és a drágább tarifák miatt nem érdemes külföldi autómentővel próbálkozni. Ajánlom a Goldner autómentőt +36 30 285 7558.

Azt javaslom, hogy hívjon autómentőt abból az országból, ahová az autót el akarjuk vitetni.

4. Mit kell kérdezni az autómentőstől?

  • Mondjuk meg, hogy pontosan hol robbantunk le!
  • Hányan vagyunk, milyen autóról van szó, milyen jellegű a probléma (nem indul az autó egyáltalán, karamboloztunk stb)?
  • Hol várjuk meg: pontos cím vagy POI, melyik autópálya kilométerkő, melyik benzinkút stb.
  • Telefonszám (ha van tartalék telefonszám), ahol elérhetők vagyunk, ha a közelbe ér.

5. Olcsó autómentés külföldön is

A pontos mentési díj több tényezőtől függ, de ha mindent elmond telefonon, szóban rögtön ajánlatot tudunk adni Önnek az autó hazaszállítására.

Egy leesett, árokba csúszott. vagy karambolos autó esetén eltérő munkadíjra lehet számítani, mint egy út szélén álló autó mentesítésekor.

Ha elakad külföldön az autójával, forduljon hozzánk is bizalommal, megbeszéljük az autómentés részleteit, Goldner autómentő Budapest +36 30 285 7558.