Bikázás után nem indul az autó – 5 dolog, amit ellenőrizzen

Megosztás

Mi a teendő, ha bikázás után nem indul az autó? Mi lehet az oka annak, hogy a bebikázott autó nem indítható be a motor leállítása után, miután leválasztotta az indítókábeleket?

Gyors segítséget hívok most

Bikázás után nem indul az autó – lehetséges okok

Ha egy autót sikerült bebikáznunk, és jár a motor néhány percig az indítást követően, viszont miután leállítjuk az autót, és nem indítható be a gyújtáskulccsal, az alábbi okok lehetnek a háttérben.

Az akkumulátor üresjárati feszültségének ellenőrzése

Először az akkumulátor állapotát érdemes ellenőrizni: ezt meg lehet tenni úgy, hogy rámérünk a pólusaira egy feszültségmérővel. Ha azonban a feszültség a 12-13 voltos tartományban is van, nem biztos, hogy az akkumulátor rendben van.

bikázás után nem indul az autó

Akkumulátorfeszültség mérése indítózás közben

A következő ellenőrzés, amit el kell végeznünk, hogy hogy ezúttal úgy mérünk rá az akkumulátor saruira, hogy hogy valakit megkérünk hogy próbálja beindítani az autót. Ha az akkumulátor feszültsége nagymértékben csökken (pl. leesik a felére), akkor egyértelmű hogy az akkumulátor nem képes biztosítani az autó indításához szükséges tápellátást.

Kábelek ellenőrzése

Ellenőrizni kell az akkumulátor és a generátor közötti kábeleket is. Előfordulhat, hogy a kábelek meglazultak, a kábelsaru csatlakozása nem tökéletes, vagy egyszerűen csak oxidálódtak a vezetékek. Javasoljuk a csatlakozókábelek ellenállásának megmérését multiméterrel.

Meghibásodott generátorra utaló jelek

Ha autója beindul, de leáll menet közben, akkor valószínűleg nem töltődik fel az akkumulátor egy meghibásodott generátor miatt. A generátor csapágyai okozhatnak a motor felől érkező csikorgó hangokat, amelyek egyre hangosabbá válhatnak.

Ha a jármű nem teker indítózáskor, de a fényszórók még működnek, akkor gyanakodni lehet az önindítóval vagy a motor más részeivel kapcsolatos problémákra.

Ha a CHECK ENGINE vagy a töltésjelző lámpa világít a műszerfalon, az problémát jelezhet az autó töltőrendszerével kapcsolatban, vagy ha járműve elindul és azonnal leáll, akkor ez azt jelezheti, hogy a generátor hibásan működik. Fontos, hogy ezt szakember ellenőrizze a helyes diagnosztika érdekében.

Elektromos rendszer probléma

Ha mind az akkumulátort, mind a generátort jól működő állapotban találjuk a vizsgálat során, az elektromos rendszer más alkatrészeit is át kell nézni a probléma pontos behatárolásához.

Hívjon minket bizalommal az elakadt autó biztonságos helyre szállításához tréleres autómentővel!