Kimaradt olajcsere, olajcsere elmulasztásának következményei

Megosztás

Az autónál a kimaradt olajcsere szerencsétlen esetben súlyos következményekkel járhat, az olajcsere elmulasztása komoly hiba, amit a tulajdonos vagy üzembentartó elkövethet. Ha nem cserélünk időben, rendszeresen olajat, ne csodálkozzunk, ha esetleg lerobbanunk az úton, mert pl. „besül” a motor.

Lerobbantam, segítséget kérek!

Az üzemanyag mellett az olaj a második legfontosabb folyadék az autó számára, és karbantartása elengedhetetlen a jármű megfelelő működéséhez. Célja a kenés, a tisztítás és a motor túlmelegedésének megakadályozása. A motor mozgó részei, például a dugattyúk megfelelő kenést igényelnek, hogy megelőzzék a súrlódás okozta kopást. Ezért a rutinszerű olajcsere segít megőrizni a motor épségét azáltal, hogy lassítja a kopási folyamatot.

olajcsere elmulasztása

Mégis sok járműtulajdonos beismerte, hogy szándékosan kihagyja az időszakos olajcserét, vagy jóval az ajánlott időn túl kitolja az olajcserét. Ez jelentős kockázatot jelent a motorra és a jármű általános teljesítményére nézve. Egyszer vagy kétszer még képes tolerálni a motor az elmulasztott olajcserét, és ez valószínűleg nem lesz nagy negatív hatással az autóra. Azonban minél hosszabb ideig nem cserél olajat, annál jobban károsítja a motor belső részeit.

Cikkünkben részletesen ismertetjük az olajcsere kihagyásának vagy késleltetésének következményeit.

A motor megakad

Az olaj elsődleges funkciója az, hogy kenje autója motorjának különböző alkatrészeit, például a dugattyúkat, hengereket és egyéb alkatrészeket. Elnyeli a hőt, amely a súrlódás következtében keletkezik, amikor a motor különböző részei egymáshoz dörzsölődnek. Megfelelő kenés nélkül nagy mennyiségű hő keletkezik, amelynek hatására a felületek összeégnek, és a motor „besül”.

A kár ennek következtében tetemes lesz, és nagy a valószínűsége, hogy motorcserére lesz szükség, ami igen költséges beavatkozás. Ilyen esetben a legtöbb járművezető inkább eladja autóját, és új járművet vásárol.

A motor teljesítménye csökkenni fog

A kenésen kívül az autóban lévő motorolaj tisztán tartja a motort, és megakadályozza a korróziót. Az olajban található mosószerek összegyűjtik a törmeléket és más oldhatatlan melléktermékeket, miközben áthalad az autó motorjának különböző alkatrészein. Ezek a szennyeződések ezután az olajszűrőbe kerülnek, ahol teljesen kikerülnek a rendszerből.

Azonban a törmelék és a vastartalmú lerakódások felhalmozódhatnak az olajban, ha az túl hosszú ideig kering a motorban. Ha tehát változatlanul hagyja az olajat, akkor az iszapszerű állagúvá válik. Ez megnehezíti az olaj hozzáférését a motor belső részeihez, akadályozva ezen alkatrészek kenését. Ez a súrlódás miatt hőtermeléshez fog vezetni.

A hő felhalmozódása tönkreteszi a tisztítószerben lévő adalékanyagokat, csökkentve az olaj tisztító tulajdonságait. A magas hőmérsékletnek való folyamatos kitettség következtében kimaradt olajcsere esetén az olajban az oxidáció mértéke is megnövekedhet, ami a motor kopásához vezet. A rendszeres olajcsere zavartalanul működteti autója motorját, és biztosítja az üzemanyagtakarékos vezetést.

Kimaradt olajcsere – a motor túlmelegszik

Egyes járművek belsőégésű motorja az olajat is felhasználja az „olajhűtés” néven ismert folyamathoz. Ahogy a neve is mutatja, a folyamat a motorolajat használja hűtőközegként. Az autómotorok sok hőt termelnek, amely átadódik az olajnak. Ez az olaj ezután áthalad egy radiátorszerű alkatrészen, az úgynevezett olajhűtőn, amely a hő elnyelésével az olaj hőmérsékletének csökkentéséért felelős. A lehűlt olajat a folyamatos hűtés érdekében visszaküldik a motorba.

Ez a hűtőrendszer kritikus szerepet játszik a motor túlmelegedésének megakadályozásában. Amikor azonban az olajban lévő összetevők magas hőmérsékleten elkezdenek lebomlani, az olaj kémiai tulajdonságai instabillá válnak, és csökken a hőelnyelő képessége. Az olajcsere következetes kihagyása növeli a motor túlmelegedésének esélyét.

Az olajcsere szükségességének jelei

Ha az alábbi tüneteket észleli, legfőbb ideje olajat cserélni!

Iszapos olaj

Ha az olaja sötét, zavaros, iszapos vagy ragacsos megjelenésű, akkor ideje kicserélni. Normális esetben az olaj aranybarna árnyalatú, és folyékonyan mozog autója motorjában.

Kopogó zaj

Ha a motorháztető alól kopogó vagy hangos zörgő hang hallatszik, akkor fontolja meg az olajcserét a lehető leghamarabb.

Olajcsere lámpa világít

Különböző járművek műszerfalán van egy szimbólum, amely világít, ha olajcserére van szükség.

Bánjon jól a motorjával, és cseréljen időben olajat, hogy ne álljon meg az autója valahol az úton azért, mert besült a motor! Ne mulassza el az olajcserét, érdemes azt időben elvégezni.