Leeresztett a gumi

Megosztás

A lassan eresztő gumi sokkal jobb, mintha durrdefektet kapnánk, de lapos gumival közlekedni nem szabad! Ha leeresztett a gumi, álljon félre az úton, és cserélje ki a kereket. Ha erre nincs lehetősége, vagy nem tudja, hogyan kell kereket cserélni, akkor vagy kérjen segítséget, vagy kapcsolja be az elakadásjelzőt, és óvatosan vezessen el az első benzinkútig vagy gumisig.

Gumi leeresztés leggyakoribb okai

  • deformálódott felni, padkázás miatti alakváltozás
  • korrózió miatti rések az abroncs és a felni között
  • nem megfelelő méretű gumiabroncs lett felszerelve a felnire
gumi leeresztett

Ha indulásnál még nem vette észre a defektet, akkor valószínűleg lassan ereszt a gumi. A lassú defektre figyelmeztethet az autó nyomásfigyelő rendszere. A beépített nyomásfigyelők idejében jelzik, ha a guminyomás az előírt értékhez közelít, vagy az alá csökkent.

Ezeket a jelzéseket mindig érdemes komolyan venni, különben az út szélén maradhat. Ezeket a figyelmeztető berendezéseket okkal fejlesztették ki, és nagyon hasznosak lehetnek, hogy időben elkerüljük a lerobbanást az autóval.

Leeresztett a gumi – haladhatok tovább?

Lapos gumival menni: csak az első gumisig, autószervizig vagy benzinkútig menjen, ha már nincs értelme visszafordulni. Mindenképpen biztonságos helyen álljon meg, hogy ellenőrizhesse pl. a gumi szelep hibát, és ne okozzon balesetveszélyt az úton!

Ha azt látja, hogy valamelyik kerék teljesen leeresztett, akkor a legjobb, ha autómentőt hív, ugyanis defektes gumival közlekedni még komolyabb károk forrása lehet.

Lassú defekt jelei

defektes gumi cseréje

A lassan leeresztő gumiabroncs legnagyobb problémája nem csak az, hogy borzasztóan idegesítő, de potenciális veszélyforrás is. Az, hogy mennyi idő alatt csökken a nyomás a kritikus szint alá, a használattól, az időjárástól és egyéb tényezőktől függ.

Ha ereszteni kezd az egyik első kerék akkor a súrlódás megnő és a kormány elkezd húzni arra az oldalra ahol a leeresztő kerék van. Lyukas hátsó kerék esetén az autó megpróbál “kitörni”, és csak erős ellenkormányzással lehet irányban tartani.

Ha a kormány ide-oda jár szinte magától menet közben, akkor nagy valószínűséggel a gumi szálszakadt. A szálszakadás komoly balesetveszélyt jelent, ezért a lehető leghamarabb cseréltetni kell. Szálszakadt gumival ne száguldozzon!

Ha tudod, hogy lassan lemerült az abroncsod, és még nem kezdtél el semmit, előzetesen ellenőrizd az abroncsot minden induláskor. A gumiabroncsok nyomása gyakran csak egy bizonyos fokig csökken, és tartósan alacsonyabb értéken maradhat.

Lassan ereszt a gumi

A több óra vagy nap alatt leeresztő gumi oka sokszor a rossz tömítés, a szelep vagy a felni hibája. Lehet egy abroncsba szúródott tüske is, amit csak alapos vizsgálattal lehet észrevenni. Ha szappanos vízzel kenjük be a folyton leeresztő kereket, akkor azon a ponton, ahol a levegő távozik, buborékokat fog látni.

Defektes gumival közlekedni

Gyakorlott gumisok szabad szemmel észrevesznek olyan sérüléseket, tüskéket az abroncsban, amit egy átlagos autóvezető laikusként nem lát.

Ha egy csavar vagy szög állt bele a kerékbe, akkor menet közben fémes csattogó hangot lehet hallani, hasonlót, mint amikor egy nagyobb kő beszorul a barázdák közé.

Gumi ereszt a peremnél

A peremnél leengedő gumiabroncs oka gyakran a megütődött felni. Ha megpadkázzuk az autót, vagy egy nagyobb gödrön megyünk át az autóval, akkor sokszor szenved ilyen alakváltozást a felni, és a nagyobb bukkanóknál engedhet néhány tized bar nyomást is, és idővel szép lassan leereszt.

A felni korrodálódhat is, ezt drótkefézéssel vagy csiszolással szokták orvosolni a gumisok, majd bekenik a felni szélét egy jól tömítő anyaggal, mielőtt visszatennék rá a gumiabroncsot.

Ha gumishoz megyünk, a centírozást figyeljük meg, hogy megcsinálják-e minden gumicsere során.

Gumi szelep hiba

A hibás gumiszelepet nem szokták ragasztgatni, a szivárgást szelepcserével lehet megszüntetni.

Lapos gumival közlekedés

Ne közlekedjen lapos gumival! A lapos gumival rendelkező autónak megnő a fékútja, és nehezebben kormányozható, mint ép állapotban.

Ha maga az abroncs sérült, egyetlen gumis sem vállal garanciát azért, hogy a javítás után a megoldás tartós marad. Sok esetben hiába megbízható egy folt, amit defektjavító szettel sikerül feltenni, nem lehet szavatolni az abroncs szerkezeti épségét. A gumikukac vagy a defektjavító nem biztos, hogy mindig 100%-os védelmet ad.

Ha sérül az abroncs oldalfala, akkor jobb is nem kísérletezni a régi abroncs visszaszerelésével.

Hogyan lehet elkerülni a gumiabroncs leeresztését?

guminyomás ellenőrzése

A gumi nem normálistól eltérő kopása és a (lassú) defektek oka a nem előírt guminyomás.

Javasoljuk, hogy 3-4 tankolásonként rendszeresen ellenőrizze a guminyomást. Ez a balesetvédelmi szemponton kívül még a fogyasztás optimalizálása érdekében is javasolt.

Defekttűrő gumik?

Bizonyos gyártók értékesítenek ilyen abroncsokat is. A defekttűrő gumi megérne egy külön cikket is. Legyen itt most elég annyi, hogy ezekkel a gumikkal valóban meg lehet tenni bizonyos távolságokat defekt esetén is.

Azt kell viszont tudni, hogy a defekttűrő abroncsokat nem lehet minden autóra felszerelni. Az autók futóművének alkalmasnak kell lennie a nagyobb energiaelnyelésre, ugyanis az oldalfal megerősítése miatt ezek az abroncsok keményebbek, így jobban igénybe veszi az autók futóművét.

A defekttűrő abroncsok jobban ráznak, mint a hagyományosak, tehát ára van a kényelmi funkciónak.

Vannak olyan gumiabroncsok is, amelyeken belül van egy ragacsos anyag, amely defekt esetén képes kitölteni a keletkezett lyukat, de ez nem segít a lassú defekteken.

Mit tehetek a lapos gumik ellen?

Sajnos sok új autóba már nem is tesznek pótkereket, vagy csak úgynevezett mankókereket, amellyel csak lassabban haladhat az úton, hogy hazajusson, vagy elérjen a legközelebbi szervizig.

  1. Szerezzen be pótkereket, és helyezze az autóba, ha van erre kialakított hely.
  2. Tanuljon meg kereket cserélni. Tartson emelőt és keresztkulcsot is az autóban.
  3. Rendszeresen ellenőrizze a guminyomást (pl. benzinkúton tankoláskor), hogy elkerülhesse a problémát.
  4. A téli és nyári szezonális gumicserék során kérje meg a gumist, hogy nézze át az abroncs állapotát. Feltétlenül centíroztassa a kereket, ha korrózió nyoma van a felnin, távolíttassa el azokat. Néha érdemes szelepet is cserélni.
  5. Parkoláskor kerülje a magas útpadkákat!

Minél több tanácsunkat betartja, annál kevésbé lesz kiszolgáltatott az ilyen helyzetek esetén.