Lerobbant autó vontatása

Megosztás

Hogy kell vontatni autót biztonságosan? Alapvető tudnivalók lerobbant autó vontatásával kapcsolatban. Hogyan kell vontatni, és mi a teendő, ha minket vontatnak?

lerobbant autó vontatása

Lerobbant autó vontatási szabályok

Lerobbant autó vontathatóságának megállapításakor fontos tudni pontosan azt, hogy mitől vált mozgásképtelenné az autó. Ha olyan műszaki probléma adódott, amely magát a vontatást vagy egyáltalán az autó biztonságos haladását is érinti, meghiúsulhat maga a vontatás is.

Csak biztonságosan irányítható autót szabad vontatni: ennek értelmében tilos meghibásodott fékkel, kormánnyal vagy sérült futóművel rendelkező autót. Az autó dudájának is működnie kell.

Szintén nem lehet vontatni olyan autót, amelynek a szélvédője vagy a világítással nincs műszakilag megfelelő állapotban. Például egy vadkáros, berobbant szélvédőjű autót csak trélerrel szabad szállítani, tilos vontatni!

A vontatott autóban csak a vezető ülhet, utasokat tilos szállítani.

Automata váltós autót sem szabad vontatni kivéve akkor, ha a jármű elvégzi a kuplungolást a sofőr helyett – például egy félautomata váltó esetén – akkor ez a tiltás nem érvényes az adott típusra. A vontathatóságot mindig érdemes tisztázni az adott modell gyártójával vagy márkakereskedőjével.

Ha a jármű nincs vontatható állapotban, mert olyan sérülést szenvedett egy baleset következtében, mindenképpen hívjon autómentő trélert.

TILOS vontatáskor bekapcsolni a vészvillogót!

Általánosságban azért tilos haladó autónál bekapcsolni az elakadásjelzőt, mert így nem tudja jelezni az esetleges irány változtatásokat. Lerobbant, álló helyzetben lévő autónál természetesen más a helyzet: ott a vészvillogó jelzi a mozgásképtelenséget, illetve felhívja a többi sofőr figyelmét arra, hogy az adott autó álló helyzetben van.

Autó vontatás kötéllel

Autó vontatásához acélsodrony helyett inkább egy megfelelő erősségű kötelet ajánlunk. Az acélsodrony teljesen rugalmatlan, és komoly károkat okozhat mind a vontató, mind a vontatott autóban. Milyen vontatókötelet használjunk?

E tekintetben a kednerből font vagy műszálas, erős köteleket ajánljuk. Vontató kötél használata előtt mindenképpen ellenőrizzük a kötél sértetlen állapotát! A kötél ne legyen se túl hosszú se túl rövid. A vontatókötél ideális hossza 3-4 méter közötti személyautók esetében. A vontatókötélnek olyan hosszúnak kell lennie, hogy a 2 autó semmilyen helyzetben se érhessen össze menet közben.

A vontató kötelet ne a lökhárítóra kösse, mert a kötél szét is szakíthatja ezt a karosszériaelemet. Keresse meg a vontatásra készült vonószemet, és csavarja be a menetes furatba, amely általában az autó kör alakú, műanyag fedele alatt található. Elöl is, hátul is szokott lenni ilyen erre a célra kiképezve. Ha nem találja, akkor az alváz olyan stabil elemére rögzítse a vontatókötélen lévő kampót, hogy az ne okozzon kárt az autóban.

Autó vontatási hibák

  • A legfontosabbra felhívjuk ismét a figyelmet: VONTATÁSKOR NE HASZNÁLJA A VÉSZVILLOGÓT! Ez balesetveszélyes! Ehelyett felhívhatjuk a figyelmet a vontatásra a hátsó ablakba kitett elakadásjelző háromszöggel.
  • Túl gyors vagy túl lassú haladás: a vontató autó vegyen fel olyan tempót vontatáskor, hogy a manőverezés könnyen lekövethető legyen. Ha túl gyorsan halad, a vontatott autó sofőrje folyamatosan fékezni fog, ez túlterhelheti a vontató autó motorját. Érdemes mindig úgy haladni, hogy a vontatókötél éppenhogy megfeszüljön!
  • A kommunikáció hiánya. Ha tehetik, tartsanak kapcsolatot kihangosítón keresztül. Így folyamatosan kommunikálhatnak, ami megkönnyíti a haladást, és elkerüli a váratlan helyzetek kialakulását.
  • Vontatás aktív kormányzárral. Vontatáskor adja rá a gyújtást, így biztosan nem ugrik be a kormányzár menet közben.
  • Sérült futóművel rendelkező lerobbant autó vontatása: ha a vontatandó autó nem képes biztonságosan haladni az úton, akkor tilos vontatni. Erre a célra szolgál az autómentő tréler.