7 potenciális ok ami miatt menet közben leáll az autó

Megosztás

Ha menet közben leáll az autó, idegesek leszünk. Az autók nagyon összetett szerkezetek, sok részegységgel és mozgó alkatrésszel, és ezek különféle módon hajlamosak a meghibásodásra, mivel váratlanul tönkre mehetnek.

Azonban az egyik legbosszantóbb hiba, és amitől sok autós a legjobban fél, hogy az autó menet közben leáll. Nem csak idegesítő, de veszélyes helyzetbe is kerülhet, mivel bárhol megtörténhet nagy sebességgel, akár egy forgalmas autópályán is.

Ha vészhelyzetben van, hívjon minket:

Autómentés: +36 30 285 7558

Autószerelő: +36 30 567 2611

Egy autó azonban nem ok nélkül makacsolja meg magát, mindig vannak mögöttes problémák. Itt megvizsgáljuk a menet közbeni, automatikus leállások leggyakoribb okait, a lehetséges megoldásokat és néhány hasznos tippet a probléma elkerülése érdekében.

Menet kozben leall az auto es nem indul

Okok, amelyek miatt egy autó vezetés közben megállhat

Tekintettel az autó felépítésének és működésének bonyolultságára, számtalan dolog hibásodhat meg, és olyan problémákhoz vezethet, mint például a jármű leállása menet közben. Bár minden helyzet más és más, a következők a problémák leggyakoribb okai.

 1. Elfogyott az üzemanyag. Bárkivel megtörténhet. Indulás előtt érdemes ellenőrizni az üzemanyagszintet, a mai autókban már egy kis ikon vagy lámpa figyelmeztet minket az alacsony üzemanyagszintre.
 2. Probléma a generátorral. Ha valami nincs rendben a generátorral, akkor az autóban egy idő után lemerül az akkumulátor. Az akkumulátor csak addig tud működni, amíg teljesen le nem merül.
 3. Hibás gyújtógyertya, elektromos kábel hiba. Ha a gyújtógyertya meghibásodik, akkor az üzemanyag elégetése nem vagy nem hatékonyan történik meg, és az autó nem fog elegendő mozgási energiát nyerni az üzemanyagból. Emiatt az energiaveszteség miatt az autó motorja megáll vezetés közben. A gyertya működésére hatással van pl. a vezérműtengely-érzékelő, a főtengely és a gyújtáselosztó is.
 4. Valami nincs rendben az üzemanyag-szivattyúval. Ha az autó üzemanyag-szivattyúja vagy szűrője eltömődött, az autó lerobbanhat. Egy meghibásodott EGR szelep is okozhat gondot.
 5. Helytelenül működő érzékelő. A modern autók fedélzeti számítógéppel rendelkeznek, és érzékelőik helytelen információkat továbbíthatnak a vezérlő számítógép felé.
 6. Elektronikai vezérlőegység (ECU). A modern járművekben a fedélzeti számítógép vezérlőegysége a jármű egyik legfontosabb alkatrésze, mivel ez vezérli a legtöbb folyamatot. Ez egy kis számítógép, amely biztosítja, hogy járművében minden zökkenőmentesen működjön, és a problémák könnyen azonosíthatók legyenek. Ha nem működik megfelelően, áramkimaradást okozhat a motorban, ami a jármű leállását okozhatja. A tesztlámpa általában akkor gyullad ki, ha problémák vannak az ECU-val, vagy más olyan motor- vagy járműproblémák vannak, amelyek a számítógép hibás működését okozzák.
 7. Vezérműszíj szakadás. Talán a legrosszabb ok, ami miatt járműve leállhat menet közben, a vezérműszíj vagy vezérműlánc probléma. Ez azt eredményezheti, hogy a motor hengerei nem megfelelő időzítéssel működnek, de többnyire sokkal nagyobb kár is keletkezik a motorban.

  Ha a gépjárművében ezen problémák bármelyike áll fenn, valószínűleg szervizbe kell vinnie. A vezérműszíj szakadása ezen felül sokkal nagyobb kárt is okoz: általában kárt tesz a szelepekben, a hengerben, dugattyúkban. A vezérműszíj vagy lánc szakadás miatt a vízpumpát is cserélni kell.
Miért áll le az autó menet közben

4 teendő, ha autója menet közben leáll

Az 1. számú prioritás az Ön és az utasok biztonsága kell hogy legyen. Ha a motor menet közben áll le:

 1. Húzza le az autót az út szélére. Ne essen pánikba. A szervokormány és a fékek funkciójának elvesztése ellenére is meg lehet állítani a járművet az út szélén, csak lehet, hogy nehezebb lesz. Ha nem tud fékezni, kormányozza a járművet egy biztonságos területre, és fékezzen óvatosan a kézifékkel. Próbáljon úgy megállni, hogy ne legyen útban, ha nem tudja azonnal elindítani az autót.
 2. Próbálja beindítani az autót. Ha be tudja indítani autóját, az nagyon jó hír, de a leállás továbbra is egyértelmű jele annak, hogy még mindig szerelőhöz kell mennie a probléma felderítéséhez. Az autót megpróbálhatja 15-20 perccel azután is beindítani, hogy leállt a motor.
 3. Kapcsolja be a vészvillogót. Ismét a biztonság a legfontosabb. Ha az autót nem sikerült újraindítania, tájékoztassa a többi sofőrt arról, hogy műszaki problémái vannak. Kapcsolja be a vészvillogót és tegye ki az elakadásjelző háromszöget.
 4. Hívjon segítséget. Hívjon minket, hogy elvontassuk az autóját egy szervizbe: Goldner Autómentő Budapest +36 30 285 7558.

Csökkentse annak kockázatát, hogy autója menet közben leálljon. Ehhez érdemes évente átnézetnie autóját egy szakszervizzel.

Az autó leállásának elkerülése

1. Ellenőrizze és húzza meg az elektromos kábeleket. A laza elektromos vezetékek az egyik legkönnyebben megoldható probléma a járműben, és nem kell sokat fizetnie egy szerelőnek ezért. Ha hosszabb útra vagy külföldre indul, ellenőriztesse, szükség esetén javíttassa ki a hibákat.

Itt a legnyilvánvalóbbakkal kell kezdeni, például az akkumulátorra és a biztosítékdobozba futó vezetékekkel. Ha van szerszáma, akár saját maga is megkeresheti a laza kábeleket, és meghúzhatja őket. Ezen kívül érdemes ellenőrizni, hogy a kábelek bármelyikén vannak-e károsodás vagy égés nyomai. Ilyen esetekben az egyetlen alternatíva a kábel cseréje.

2. Cserélje ki az üzemanyag-szivattyút. Ha az autó menet közbeni leállása mellett egyéb problémák is felmerülnek, mint például sebességvesztés, vagy nincs elég erő az autóban gyorsításkor, akkor nagy eséllyel meghibásodott az üzemanyag-szivattyú, amit meg kell javítania.

A meghibásodott üzemanyag-szivattyút optimális esetben érdemes újra cserélni. Néhány gyakorlott autós számára ez egy egyszerű házilagos szerelést jelenthet. Ha azonban nem biztos abban, hogy mit kell tennie, fontolja meg, hogy szakképzett szerelővel cseréltesse ki az üzemanyag-szivattyút.

3. Tisztítsa meg vagy cserélje ki a generátort. Az autósoknak az akkumulátor és a generátor csatlakozásait folyamatosan tisztán kell tartaniuk a megfelelő működés biztosítása és a jármű váratlan leállításának megakadályozása érdekében.

Ha hibás a generátora, a műszerfal figyelmeztető lámpája, a fényszórók villogása, az akkumulátor gyorsabb lemerülése és a motor durvább járása jelzik ezt.

Menet kozben megall a dizel auto

4. Vigye a járművet az ECU műszeres átnézésére. A vezérlőegység azon komponensek egyike, amelyet nem tud saját maga megjavítani, ha tönkremegy, és a jármű leáll.

A jármű számítógépénél a legjobb, amit tehet, ha elvégez egy OBD 2 tesztet, hogy ellenőrizze, hogy a kapott hibakódok képet adnak-e a konkrét problémáról, és törölje őket, hogy lássa, van-e különbség.

Az elektronikus vezérlőegység hibás működését autódiagnosztikai szakemberrel ellenőriztetheti.

Tippek az autó menet közbeni leállásának elkerülésére

 • Vezessen rendszeres karbantartási ütemtervet (konzultáljon erről az autószerelőjével), és ügyeljen arra, hogy járművét mindig megfelelően karbantartsák.
 • Az akkumulátor pólusait és a generátor csatlakozásait mindig tartsa tisztán.
 • Az üzemanyag figyelmeztető lámpa kigyulladása esetén azonnal tankoljon.
 • Az előírt időközönként cserélje ki a gyújtógyertyákat.

Tanulságok, ha menet közben leáll az autó

A gépkocsik nem csak menet közben állnak le, mivel mindig van egy mögöttes probléma, legyen az egy hibás üzemanyag-szivattyú vagy generátor, vagy éppen kifogy az üzemanyag anélkül, hogy észrevenné.

A bosszantó és meglehetősen veszélyes probléma kezelésének első lépése mindig a kiváltó ok felderítése. És ha gyakorlott autós, akkor a probléma jeleinek könnyen észrevehetőnek kell lenniük, mivel azok jóval azelőtt jelentkeznek, hogy az autó váratlanul leállna.

A probléma megoldásának legjobb módja, ha azonosítja az okát, azaz az alapprobléma megszüntetése. Sok esetben még szerelőre sincs szüksége. A probléma megoldásának legjobb módja a rendszeres jármű-karbantartás és javítás, valamint egy minimális odafigyelés.