Nem fog a fék – 7 tipp, hogy mit tegyen

Megosztás

Ha esetleg menet közben azt veszi észre, hogy nem fog a fék, nem kell azonnal pánikba esni. Ha csak nagyon nehezen fog a fék, és ennek semmilyen előjele nem volt, különböző módokon fékezheti le járművét anélkül, hogy balesetet szenvedne vagy ütközne bárkivel.

7 teendő, ha nem fog a fék

Mi a teendő, ha az autó fékjei leállnak? Ha nem fog rendesen a fék, a következőket teheti:

1. Próbálja újra a fékpedált

Ha először lenyomja autója fékpedálját, de nem történik semmi, nyomja le erősen a pedált, hogy megpróbálja újra aktiválni a fékeket. A legtöbb autó kettős fékrendszerrel rendelkezik, és ha autója fékjei hirtelen leálltak, annak az lehet az oka, hogy ennek a rendszernek valamely része hibásan működik. A fékpedál erőteljes és következetes nyomásával talán sikerülhet elérni, hogy autója lelassuljon és megálljon.

2. Húzza be óvatosan a kéziféket

Ha autója fékje nem működik, lassan húzza be a kéziféket. Nagyon fontos, hogy a kéziféket nem lehet hirtelen meghúzni, mert a féket működtető bowden elszakadhat, és ezt a féket sem fogja tudni használni. Ha járművében van esetleg kiegészítő fék, próbálja azzal megállítani az autót.

Húzza be óvatosan a kéziféket

A jármű kéziféke az autó elsődleges fékeitől függetlenül működik, mivel teljesen külön rendszer. Fontos tudnivaló, hogy a kézifék behúzásakor az autó megállítása hosszabb időt vesz igénybe, mintha a jármű elsődleges fékeit használná.

3. Kapcsoljon alacsonyabb sebességbe

Ha autója automata sebességváltóval rendelkezik, vegye le a lábát a gázpedálról, hogy alacsonyabb fokozatba kapcsoljon. Ha járműve kézi sebességváltóval rendelkezik, kapcsoljon kisebb sebességfokozatba, hogy lelassítsa és megállítsa autóját.

Ne kapcsoljon üresbe, ehelyett kapcsoljon alacsonyabb fokozatba, és pumpálja a fékpedált, hogy nyomást gyakoroljon rá. Ha esetleg csökken az autó sebessége, húzza be a kéziféket.

4. Térjen le az útról

Amilyen gyorsan csak lehet, biztonságosan vigye le autóját az útról. Ha autópályán van, próbáljon meg biztonságosan megállni a leállósávban. Ha lehetséges, vigye járművét parkolóba vagy pihenőhelyre, az autópályától távolabb eső, biztonságos helyre.

Térjen le az útról

Használja az elakadásjelzőt, és figyeljen a környező forgalomra, miközben leviszi autóját az útról. Az autó vészvillogója mellett használhatja járműve dudáját is, hogy figyelmeztesse a többi autóst.

5. Állítsa le az autóját

Ha sikerült teljesen megállni a járművel, állítsa le a motort. A motor leállítása lassítás céljából nem jó ötlet, mert ilyenkor leáll a szervokormány, ami megnehezítheti a jármű irányítását. A gyújtáskulcs kivétele a kormánykerék rögzülését is okozhatja, ezt feltétlenül el kell kerülni!

Ha autója megállt, kérjen segítségért. Állítsa fel a fényvisszaverő elakadásjelző háromszöget a jármű mögé. Emellett maradjon távol a forgalomtól, és ne álljon az autója mellett vagy mögött.

6. Vegye fel a kapcsolatot velünk

Hívjon minket, hogy autóját elvontassuk otthonába vagy egy autószerelő műhelybe. Ha biztosítása fedezi a közúti segítségnyújtást is, akkor azt is igénybe veheti, hogy autóját elszállítsuk trélerrel, ahová szeretné.

Hívás most

Emellett nyugodtan kérhet segítséget akár a rendőrségtől is. A rendőrség is nyújthat segítséget, és gondoskodhat arról, hogy biztonságban legyen, amíg az autómentővel megérkezünk.

7. Vizsgáltassa meg a fékeket

Semmit sem szabad a véletlenre bízni, különösen, ha autója fékjeiről van szó. Vizsgáltassa meg fékjeit az autószerelő műhely szakembereivel, és így azonosíthatja és kijavíthatja a fékproblémákat.

fékek átvizsgáltatása

Az átfogó fékellenőrzés során kiderül, hogy miért álltak le az autó fékjei. Emellett jótanácsokat és ajánlásokat is adhatnak, amelyekkel elkerülheti a jövőbeni fékproblémákat.

Fékproblémák elkerülése

Az autó fékje kritikus fontosságú, mindig tökéletesen kell működniük. Ha bármilyen gyanús jel észlelhető, hogy nem fog a fék, ne induljon útnak! Szerencsére számos dolog van, amit megtehet a fékproblémák elkerülése érdekében, például:

1. Ismerje fel a hibás fékek figyelmeztető jeleit

A hibás fékek gyakori figyelmeztető jelei a következők:

  • Csikorgás, nyikorgás vagy más furcsa hangok jelentkeznek, amikor lenyomja a fékpedált.
  • A fékpedál vagy a kormánykerék rezgése
  • A gumiabroncsokból szúrós égett szag árad
  • A fék figyelmeztető lámpa kigyullad a műszerfalon
  • A fékpedált a szokásosnál erősebben kell lenyomni a fékek működtetéséhez

Ha a fenti figyelmeztető jelek bármelyikét észleli, ne várjon! Keressen fel egy közeli autószerelőt, és a lehető leghamarabb nézesse át a fékeket.

2. Ellenőriztesse évente a fékeket és a fékbetéteket

Tűzzön ki egy időpontot, hogy autója fékjeit és fékbetétjeit legalább évente egyszer átvizsgálják autószerelő műhelyben. A fékek időszakos átvizsgáltatása lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjen a fékek és fékbetétek állapotába, és kezelje az esetleges fékproblémákat.

3. Ellenőrizze rendszeresen a fékolaj szintjét

Nézzen néha rá autója fékfolyadékszintjére. A fékfolyadék-tartályon vannak olyan jelzések, amelyek a „maximális” és a „minimális” szintet jelzik. Ha a fékfolyadék a minimális szint alá csökken, vigye autóját egy autószerelőhöz, vagy töltse utána a megfelelő fékfolyadékot.

fékolaj szint ellenőrzése

Az autója kézikönyvében is tájékozódhat arról, milyen gyakran kell ellenőriznie vagy cserélnie a fékfolyadékot. A fékfolyadék cseréjéhez szükséges idő hossza autómárkától és modelltől függően változik.

Helyezze előtérbe az autófék karbantartását és javítását, és elkerülheti a fékproblémákat, amelyek fékhibához vezetnek.

Gyakori kérdések, ha nem fog a fék

Mi az oka, hanem működik a fék?

Előfordulhat, hogy a fék nem fog tökéletesen, de a hirtelen és teljes meghibásodás ritka, különösen akkor, ha betartunk néhány alapvető dolgot. Ha mégis megtörténik, a hirtelen fékhiba nemcsak ijesztő, hanem az egyik legveszélyesebb mechanikai meghibásodás is, ami autóvezetés közben előfordulhat.

Miért nem fog a fék?

Ennek számos oka lehet: szivárgás a fékvezetékben, nyomásvesztés a főfékhengerben egy meghibásodott tömítés miatt, vagy levegő bejutása a fékrendszerbe. A szivacsos fékeket gyors fékpedál pumpálással lehet orvosolni.

Miért fog be a fék?

Számos oka lehet annak, hogy járművének egyik vagy az összes fékje blokkolhat. Ilyen okok lehetnek például a túlmelegedett fékrendszer, a nem megfelelő fékfolyadék használata, sérült vagy törött alkatrészek (féknyergek, fékbetétek, dugattyúk, forgórészek vagy egyéb), hibás ABS alkatrész, törött kézifék, és még több más ok állhat a háttérben.

Mi a teendő, ha meghibásodik a fék?

Ne essen pánikba! Próbálja ki újra a féket. Óvatosan húzza be a kéziféket. Kapcsoljon alacsonyabb sebességfokozatba. Biztonságosan térjen le az útról. Ne állítsa le a motort, amíg meg nem állt az autó. Kérjen segítséget. Vizsgáltassa át a fékeket egy autószerelővel.

error: Content is protected !!